Németországi adóbevallás

2014.01.21. 10:55

Ha Németországban vállalunk munkát nem árt, ha tudunk pár hasznos információt a német adózással és adóbevallással kapcsolatban.

Németországban a házastársak adóját együttes jövedelmük után határozzák meg. Viszont a gyermekek jövedelméből származó adót a szülők adójától függetlenül állapítják meg.  

Németországban a következő jövedelmeket adóztatják meg:

  • mezőgazdaság és erdészet
  • kereskedelem
  • vállalkozások
  • fizetett alkalmazottak
  • tőkebefektetés
  • bérleti díjak
  • egyéb jövedelemforrások.

20751748-business-team-working-on-their-business-project-together-at-office_1.jpg

Minden munkavállalónak szüksége van egy úgynevezett adókártyára (németül: Lohnsteuerkarte), amit a területi irodáknál lehet igényelni, amelyekről található egy lista itt.

Ebből az adókártyából annyi kártyára van szükség, ahány helyen a munkavállaló dolgozik. A személyi jövedelemadót, és a társadalombiztosítási hozzájárulást a jövedelemből vonják le. Az adóbevallást az adóévet követő évben, május 31-ig kell bevallani, ha személyesen készítjük a bevallást. Ha szakemberre bízzuk a bevallás elkészítését, akkor a határidő december 31. De azt is érdemes tudni, hogy Németországban akár négy évig visszamenőleg is beadható a bevallás. Ez alapján például a 2009.évi adóbevallás 2013. december 31-ig volt leadható. Ebben az esetben mindig az adott évre vonatkozó nyomtatványt kell kitölteni.

Fontos tudni, hogy a német bér 40%-át kell befizetni jövedelemadóként. Azonban ennek jelentős része visszaigényelhető; akár 4 éven belül is visszatéríthető a jövedelem. Ennek érdemes utánanézni, mert az átlagos adó-visszatérítés egy évre visszamenőleg akár 1000 euró értékű is lehet. Néhány tényező befolyásolja még a visszatérítés mértékét. Például ha anyagilag támogatta hozzátartozóit Magyarországon, Ön fizette a kiutazása, képzése költségeit, lakbért fizetett Németországban és Magyarországon is. Ez csak néhány fontosabb eset, ami befolyásolja az adó-visszatérítést.

Számos kedvezményt igénybe lehet venni, azonban ezeket nem adják automatikusan, hosszas és részletes utánajárás szükséges. Ilyen például a családi pótlék, adó-visszatérítés, adóalap-csökkentés, adóleírás, anyasági támogatás, szabadságpénz.

Adóbevallást kitölteni nem egyszerű feladat, szükség van hozzá szaktudásra, és német nyelvtudásra is. A fenti információk mellett biztos szükség lesz szakértő segítségre, legalább az első egy-két alkalommal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetceg.blog.hu/api/trackback/id/tr515773213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása