1 e_keret.jpgAz UG (Unternehmengesellschaft), vagy más néven mini GmbH 2008 óta tartozik hivatalosan a német vállalkozási formák közé. Cégalapítás során a társasági szerződésnek tartalmaznia kell a következők közül legalább három dolgot: cégnév, székhely, a vállalkozás célja, az alaptőke összege, a tagok által befektetett tőke mennyisége, valamint az alapítók neve.

Egy német cég alapítására ugyanazok a feltételek vonatkoznak, függetlenül attól, hogy normál vagy egy eurós GmbH-ról van szó, ezek a következőek:

    • a vállalkozó a bevitt tőke nagyságára felelősséget vállal
    • van egy előírt, minimális törzstőke, ami az alapításhoz szükséges
    • a vállalkozás-vezető gondoskodik a cég működéséről
    • a cég neve az alapítók nevéből, betűk vagy számok kombinációjából, vagy pedig különböző kitalált kifejezésekből állhat, de a GmbH/UG megjelölés kötelező
    • mérleg és éves eredmény-kimutatás készítése szintén kötelező
    • a vállalatnak a bevételre társasági adófizetési kötelezettsége van

Amennyiben segítségre van szüksége a cégalapítás során, vegye igénybe cégünk szolgáltatásait. Erről bővebb információkat a weboldalon olvashat.

De milyen előnyei és hátrányai is vannak a mini GmbH alapításnak?

Előnyök

A német GmbH ezen formájának fő előnye, hogy nagyon alacsony kezdőtőkével elindítható, akár már egy euróval. Az alapító korlátolt felelősséget vállal a tőke nagyságára; a jogszabályok előírják, hogy a cég nevének ezt tartalmaznia is kell, például Kroko UG (korlátolt felelősség). 

euro_keret.jpgAz alapítási idő lényegesen rövidebb, hiszen kevesebb bürokratikus ügyintézésre van szükség.Amennyiben az alapítók száma nem haladja meg a 3 főt, akkor érdemes ún. Musterprotokoll-t (sablonszerződés) igénybe venni, ugyanis ha ezeket használjuk, időt spórolhatunk meg és alkalmazásukkal a közjegyzői költségek is alacsonyabbak lehetnek. A cégbírósági bejegyzés már az engedélyek előzetes bemutatása nélkül megvalósulhat, tehát mindenképpen előnyös ezt választani, ha rövid időn belül szeretnénk elkezdeni a tényleges működést.

Az 1 euro GmbH alapítási eljárása összességében tehát a klasszikus formához képest gyorsabb és egyszerűbb, valamint biztosítja a vállalkozó számára a függetlenséget. 

Hátrányok

Hiába elegendő csupán 1 euró az alapításhoz, a gyakorlatban mindig magasabb összeget kell fordítani a németországi cégalapításra. Gondoljunk csak az ügyvédi díjra, a különböző engedélyek beszerzésének költségére, stb.. ezek mind-mind tőkét igényelnek. A fent említett protokoll csak akkor használható, ha a vállalkozásnak egy ügyvezető igazgatója van.

A mini GmbH köteles a nettó profit legalább 25%-át tartalékként a vállalkozásba hagyni, amíg az alaptőke el nem éri a 25.000 euró értéket. Ezt követően átalakulhat klasszikus GmbH-vá, de ez a lépés már nem kötelező. Az alapítónak figyelnie kell arra is, hogy az ez a kezdőtőke könnyen vezethet eladósodáshoz, ami veszélyezteti a vállalat likviditását, fizetőképességét, ezért célszerű rögtön nagyobb mennyiséget befektetni.

Sokan úgy gondolják, hogy ez nem igazi német vállalkozási forma; pedig valójában a mini GmbH is teljes értékű, komplex jogkörrel rendelkező GmbH-nak felel meg. Az üzleti beszállítók és partnerek a kétségek miatt gyakran nem szívesen vágnak bele egy ilyen vállalkozásba, így kisebb hitelkeretet, vagy alacsonyabb mennyiségű/értékű megrendelést biztosítanak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetceg.blog.hu/api/trackback/id/tr635791589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása