Berlin

2014.07.03. 12:46

Berlin amellett, hogy a német főváros, egyben tartomány és a Berlin/Brandenburg Régió centruma is. 3,5 millió lakosával a legnépesebb, legkiterjedtebb és legnagyobb város Németországban. Mind politikailag, mind kulturálisan, valamint közlekedés szempontjából is Európa egyik központja. Ebben szerepet játszanak világszerte elismert múzeumai, színházai és egyetemei is.

London után Berlin kontinensünk leglátogatottabb városa, ami azt bizonyítja, hogy nekünk sem érdemes kihagyni, hiszen ennyi ember csak nem tévedhet, igaz? J Lássuk, hogy miket rejt magában ez csodálatos város - a teljesség igénye nélkül.

A legnépszerűbb helyek közé tartoznak parkok (charlottenburgi park, Jungfernheide, Treptow park) és tavak (Plötzensee, Tegeli tó) is. Ezen kívül pedig természetesen a történelmi jelentőségű épületek.

   1. Brandenburgi kapu (Brandenburger Tor)

A város központjában található, eredetileg a „béke kapuja” a korai klasszicista időkből származik. A nevével ellentétben ez nem csak egy sima kapu, hanem egy ötnyílású kapuzat. A tetején egy 5 méter magas, lovas szekéren a városba behajtó Niké, a győzelem istennője látható.

brandenburg-gate-90946_640.jpg

Plusz pozitívum, hogy nem kell belépőjegyet váltanunk, ráadásul egész nap látogatható.

  1. Reichstag

A neoreneszánsz stílusú épületet, amihez a történelmi események kevésbé voltak kegyesek, 1995-ben újították fel teljesen (mondhatni az utolsó tégláig kicserélték). Eredetileg is parlamentnek szánták, ma az Alsóház ülésezik itt. Sokaknak ismerős lehet a mondás: „Ég, mint a Reichstag”, ami onnan származik, hogy az épület 1933-ban leégett-ez sokak szerint a nácik, míg mások szerint a kommunisták műve volt. 1990-ben itt tartották az újraegyesítési ünnepséget, majd nem sokra rá kezdődött meg a felújítás, amit egyébként már 1956-tól terveztek, de csak ekkor tudott megvalósulni.

reichstag-196449_640.jpg

reichstag-373104_640.jpg

Ide sem kell belépőjegyet váltanunk, viszont egy előzetes online regisztráció szükséges.

  1. Alexanderplatz

Ez Berlin leghíresebb tere és egyben közlekedési csomópont is. A terület 1805-ben kapta a nevét, amikor I. Sándor orosz cár Berlinbe látogatott, és az ő tiszteletére III. Vilmos porosz király átkeresztelte a teret. Igazi fejlődését 1870-től kezdte meg, amikor az S-Bahn, a városi gyorsvasút építése kezdődött. A közlekedési funkciót tovább erősítették a 20. század elején az U-Bahn (metró) megépítésével. A ’30-as években két nagy épületet is kapott, az Alexanderhaust és a Berolinahaust. Sajnos a II. világháborúban majdnem teljesen elpusztult, de a ’60-as években megkezdték az építkezéseket és a beépítettség a négyszeresére emelkedett ez által a háború előtti állapothoz képest.

alexanderplatz-sehenswuerdigkeit-4__313l.jpg

További látnivalók: tévétorony (Fernstehturm), Vörös Városháza (Rotes Rathaus), Berolina, Urania-Világóra, és a Brunnen der Völkerfreundschaft (Népek Barátsága Kút).

  1. Checkpoint Charlie

A Vasfüggöny fennállásának idején ez volt a leghíresebb ellenőrzőpont: az amerikai oldalon állt a szektorhatártól néhány méterre 1945 és 1990 között. És vajon honnan ered a neve? Ez volt a szövetségesek 3. ellenőrzőpontja, ezért ’C’ betűvel jelölték. Ez a betű pedig az Egyesült Államokban használt ICAO (Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) ábécéjében ’Charlie’. Az is fontos, hogy checkpoint-nak, azaz ellenőrzőpontnak, és nem határátkelő helynek nevezték, ugyanis az amerikaiak nem ismerték el törvényes államhatárként a berlini belső határt.

checkpoint-charlie-250594_640.jpg

Nem messze a Checkpoint Charlie-tól pedig az érdeklődők megtekinthetik a Haus am Checkpoint Charlie múzeumot. Itt a Fal történelmét és egy jó pár szökési kísérletet mutatnak be, de emellett különböző kiállításokat és dokumentumfilmeket is meg lehet nézni.

 

Remélem sikerült egy átfogó képet adnom, és felkelteni a kíváncsiságot ahhoz, hogy egyszer ellátogassunk Európa egyik legjobb városába!

 

 

Képek forrásai:
www.pixabay.com
www.berlin-info.de

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetceg.blog.hu/api/trackback/id/tr556470171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása