Berlin

2014.07.03. 12:46

Berlin amellett, hogy a német főváros, egyben tartomány és a Berlin/Brandenburg Régió centruma is. 3,5 millió lakosával a legnépesebb, legkiterjedtebb és legnagyobb város Németországban. Mind politikailag, mind kulturálisan, valamint közlekedés szempontjából is Európa egyik központja. Ebben szerepet játszanak világszerte elismert múzeumai, színházai és egyetemei is.

London után Berlin kontinensünk leglátogatottabb városa, ami azt bizonyítja, hogy nekünk sem érdemes kihagyni, hiszen ennyi ember csak nem tévedhet, igaz? J Lássuk, hogy miket rejt magában ez csodálatos város - a teljesség igénye nélkül.

A legnépszerűbb helyek közé tartoznak parkok (charlottenburgi park, Jungfernheide, Treptow park) és tavak (Plötzensee, Tegeli tó) is. Ezen kívül pedig természetesen a történelmi jelentőségű épületek.

   1. Brandenburgi kapu (Brandenburger Tor)

A város központjában található, eredetileg a „béke kapuja” a korai klasszicista időkből származik. A nevével ellentétben ez nem csak egy sima kapu, hanem egy ötnyílású kapuzat. A tetején egy 5 méter magas, lovas szekéren a városba behajtó Niké, a győzelem istennője látható.

brandenburg-gate-90946_640.jpg

Plusz pozitívum, hogy nem kell belépőjegyet váltanunk, ráadásul egész nap látogatható.

 1. Reichstag

A neoreneszánsz stílusú épületet, amihez a történelmi események kevésbé voltak kegyesek, 1995-ben újították fel teljesen (mondhatni az utolsó tégláig kicserélték). Eredetileg is parlamentnek szánták, ma az Alsóház ülésezik itt. Sokaknak ismerős lehet a mondás: „Ég, mint a Reichstag”, ami onnan származik, hogy az épület 1933-ban leégett-ez sokak szerint a nácik, míg mások szerint a kommunisták műve volt. 1990-ben itt tartották az újraegyesítési ünnepséget, majd nem sokra rá kezdődött meg a felújítás, amit egyébként már 1956-tól terveztek, de csak ekkor tudott megvalósulni.

reichstag-196449_640.jpg

reichstag-373104_640.jpg

Ide sem kell belépőjegyet váltanunk, viszont egy előzetes online regisztráció szükséges.

 1. Alexanderplatz

Ez Berlin leghíresebb tere és egyben közlekedési csomópont is. A terület 1805-ben kapta a nevét, amikor I. Sándor orosz cár Berlinbe látogatott, és az ő tiszteletére III. Vilmos porosz király átkeresztelte a teret. Igazi fejlődését 1870-től kezdte meg, amikor az S-Bahn, a városi gyorsvasút építése kezdődött. A közlekedési funkciót tovább erősítették a 20. század elején az U-Bahn (metró) megépítésével. A ’30-as években két nagy épületet is kapott, az Alexanderhaust és a Berolinahaust. Sajnos a II. világháborúban majdnem teljesen elpusztult, de a ’60-as években megkezdték az építkezéseket és a beépítettség a négyszeresére emelkedett ez által a háború előtti állapothoz képest.

alexanderplatz-sehenswuerdigkeit-4__313l.jpg

További látnivalók: tévétorony (Fernstehturm), Vörös Városháza (Rotes Rathaus), Berolina, Urania-Világóra, és a Brunnen der Völkerfreundschaft (Népek Barátsága Kút).

 1. Checkpoint Charlie

A Vasfüggöny fennállásának idején ez volt a leghíresebb ellenőrzőpont: az amerikai oldalon állt a szektorhatártól néhány méterre 1945 és 1990 között. És vajon honnan ered a neve? Ez volt a szövetségesek 3. ellenőrzőpontja, ezért ’C’ betűvel jelölték. Ez a betű pedig az Egyesült Államokban használt ICAO (Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) ábécéjében ’Charlie’. Az is fontos, hogy checkpoint-nak, azaz ellenőrzőpontnak, és nem határátkelő helynek nevezték, ugyanis az amerikaiak nem ismerték el törvényes államhatárként a berlini belső határt.

checkpoint-charlie-250594_640.jpg

Nem messze a Checkpoint Charlie-tól pedig az érdeklődők megtekinthetik a Haus am Checkpoint Charlie múzeumot. Itt a Fal történelmét és egy jó pár szökési kísérletet mutatnak be, de emellett különböző kiállításokat és dokumentumfilmeket is meg lehet nézni.

 

Remélem sikerült egy átfogó képet adnom, és felkelteni a kíváncsiságot ahhoz, hogy egyszer ellátogassunk Európa egyik legjobb városába!

 

 

Képek forrásai:
www.pixabay.com
www.berlin-info.de

Ahhoz, hogy Németországban saját cégünk lehessen, nem feltétlen kell új céget alapítani. Jó alternatíva lehet egy már fennálló cég felvásárlása. Gondoljunk csak bele, egy új cég alapítása költséggel jár, míg egy meglevő cég már a piacon van. Emellett egy már meglevő cégnek vannak vásárlói, ismerik a piacon a szereplők.12275400_s.jpg

De milyen előnnyel jár egy már piacon levő német cég megvásárlása?

 • Lehetőségünk van az eladó céggel felvásárolni az ingó és ingatlan tulajdonokat is. 
 • A bankoknál előnyünk lehet, mivel könnyebben folyósítanak egy meglevő cégnek, mint egy újonnan alakulónak 
 • Ha pályázni szeretnénk vagy tendert benyújtani akkor jobb esélyeink vannak, mivel ezek bizonyos működési időhöz vannak kötve. 
 • A németországi vállalat már élő adószámmal rendelkezik szemben egy újonnan alakuló céggel, ahol akár 2-3 hónap is lehet az adószámigénylési folyamat. 
 • Befektetés céljából is jó, ha tulajdonjogot akarunk szerezni. 
 • Azonnali piaci szerephez juthatunk. 
 • Társadalmi és a közbizalmi megítélés is jobb. 
 • Kiépített patrnerkapcsolathoz juthatunk. 
 • Németországban leginkább a 2-3 éves stabil árbevételű, nyereséges cégeknek van versenyképes piaca.

 

Tehát a legfontosabb előny a gyorsaság. Minél hamarabb akarunk céget alapítani, annál jobb ha meglevő céget vásárolunk. Ebben az esetben már akár egy hét után elkezdhetjük a vállalkozást, azonban egy új cég alapítása esetén ez hetekbe is telhet. Vannak úgynevezett Ready Made Gmbh-k, melyeket csak azért hoznak létre a tulajdonosok, hogy miután megkapták az adószámot, amire egyébként akár hónapokat is kell esetenként várni, azokat tovább értékesítsék. Ebben az esetben a tulajdonos garancialevelet is kiállít, melyben biztosítja a vevőt, hogy semmilyen köztartozása nincs, és korábban nem folytatott a vállakozással semmilyen gazdasági tevékenységet. Érdemes cégvásárláskor megfontolni, hogy olyan céget vásároljunk, amit nem 1 eurós tőkével hoztak létre. Érdemes legalább 25.000 eurós német GmbH-t vásárolni, ugyanis eleve nagyobb lesz a presztízsérték és a bizalom a vállalkozásunk iránt.

Mely esetben érdemesebb új vállalkozásba kezdeni?

 •         Van időnk az új vállalkozás beindítására 
 •         Magunk szeretnénk felépíteni a vállalkozást 
 •         Vannak stabil partnerkapcsolataink 
 •         Van tapasztalatunk német vállalkozás beindításában

 

Bármelyik lehetőséget is választjuk, amennyiben nem rendelkezünk tapasztalattal németországi cég működtetésében, inkább kérjük szakértelemmel rendelkező cég segítségét. Amennyiben ilyen céget keres, látogasson el erre a weboldalra: http://nemetcegalapitas.de/

1 e_keret.jpgAz UG (Unternehmengesellschaft), vagy más néven mini GmbH 2008 óta tartozik hivatalosan a német vállalkozási formák közé. Cégalapítás során a társasági szerződésnek tartalmaznia kell a következők közül legalább három dolgot: cégnév, székhely, a vállalkozás célja, az alaptőke összege, a tagok által befektetett tőke mennyisége, valamint az alapítók neve.

Egy német cég alapítására ugyanazok a feltételek vonatkoznak, függetlenül attól, hogy normál vagy egy eurós GmbH-ról van szó, ezek a következőek:

  • a vállalkozó a bevitt tőke nagyságára felelősséget vállal
  • van egy előírt, minimális törzstőke, ami az alapításhoz szükséges
  • a vállalkozás-vezető gondoskodik a cég működéséről
  • a cég neve az alapítók nevéből, betűk vagy számok kombinációjából, vagy pedig különböző kitalált kifejezésekből állhat, de a GmbH/UG megjelölés kötelező
  • mérleg és éves eredmény-kimutatás készítése szintén kötelező
  • a vállalatnak a bevételre társasági adófizetési kötelezettsége van

Amennyiben segítségre van szüksége a cégalapítás során, vegye igénybe cégünk szolgáltatásait. Erről bővebb információkat a weboldalon olvashat.

De milyen előnyei és hátrányai is vannak a mini GmbH alapításnak?

Előnyök

A német GmbH ezen formájának fő előnye, hogy nagyon alacsony kezdőtőkével elindítható, akár már egy euróval. Az alapító korlátolt felelősséget vállal a tőke nagyságára; a jogszabályok előírják, hogy a cég nevének ezt tartalmaznia is kell, például Kroko UG (korlátolt felelősség). 

euro_keret.jpgAz alapítási idő lényegesen rövidebb, hiszen kevesebb bürokratikus ügyintézésre van szükség.Amennyiben az alapítók száma nem haladja meg a 3 főt, akkor érdemes ún. Musterprotokoll-t (sablonszerződés) igénybe venni, ugyanis ha ezeket használjuk, időt spórolhatunk meg és alkalmazásukkal a közjegyzői költségek is alacsonyabbak lehetnek. A cégbírósági bejegyzés már az engedélyek előzetes bemutatása nélkül megvalósulhat, tehát mindenképpen előnyös ezt választani, ha rövid időn belül szeretnénk elkezdeni a tényleges működést.

Az 1 euro GmbH alapítási eljárása összességében tehát a klasszikus formához képest gyorsabb és egyszerűbb, valamint biztosítja a vállalkozó számára a függetlenséget. 

Hátrányok

Hiába elegendő csupán 1 euró az alapításhoz, a gyakorlatban mindig magasabb összeget kell fordítani a németországi cégalapításra. Gondoljunk csak az ügyvédi díjra, a különböző engedélyek beszerzésének költségére, stb.. ezek mind-mind tőkét igényelnek. A fent említett protokoll csak akkor használható, ha a vállalkozásnak egy ügyvezető igazgatója van.

A mini GmbH köteles a nettó profit legalább 25%-át tartalékként a vállalkozásba hagyni, amíg az alaptőke el nem éri a 25.000 euró értéket. Ezt követően átalakulhat klasszikus GmbH-vá, de ez a lépés már nem kötelező. Az alapítónak figyelnie kell arra is, hogy az ez a kezdőtőke könnyen vezethet eladósodáshoz, ami veszélyezteti a vállalat likviditását, fizetőképességét, ezért célszerű rögtön nagyobb mennyiséget befektetni.

Sokan úgy gondolják, hogy ez nem igazi német vállalkozási forma; pedig valójában a mini GmbH is teljes értékű, komplex jogkörrel rendelkező GmbH-nak felel meg. Az üzleti beszállítók és partnerek a kétségek miatt gyakran nem szívesen vágnak bele egy ilyen vállalkozásba, így kisebb hitelkeretet, vagy alacsonyabb mennyiségű/értékű megrendelést biztosítanak. 

Németországi adóbevallás

2014.01.21. 10:55

Ha Németországban vállalunk munkát nem árt, ha tudunk pár hasznos információt a német adózással és adóbevallással kapcsolatban.

Németországban a házastársak adóját együttes jövedelmük után határozzák meg. Viszont a gyermekek jövedelméből származó adót a szülők adójától függetlenül állapítják meg.  

Németországban a következő jövedelmeket adóztatják meg:

 • mezőgazdaság és erdészet
 • kereskedelem
 • vállalkozások
 • fizetett alkalmazottak
 • tőkebefektetés
 • bérleti díjak
 • egyéb jövedelemforrások.

20751748-business-team-working-on-their-business-project-together-at-office_1.jpg

Minden munkavállalónak szüksége van egy úgynevezett adókártyára (németül: Lohnsteuerkarte), amit a területi irodáknál lehet igényelni, amelyekről található egy lista itt.

Ebből az adókártyából annyi kártyára van szükség, ahány helyen a munkavállaló dolgozik. A személyi jövedelemadót, és a társadalombiztosítási hozzájárulást a jövedelemből vonják le. Az adóbevallást az adóévet követő évben, május 31-ig kell bevallani, ha személyesen készítjük a bevallást. Ha szakemberre bízzuk a bevallás elkészítését, akkor a határidő december 31. De azt is érdemes tudni, hogy Németországban akár négy évig visszamenőleg is beadható a bevallás. Ez alapján például a 2009.évi adóbevallás 2013. december 31-ig volt leadható. Ebben az esetben mindig az adott évre vonatkozó nyomtatványt kell kitölteni.

Fontos tudni, hogy a német bér 40%-át kell befizetni jövedelemadóként. Azonban ennek jelentős része visszaigényelhető; akár 4 éven belül is visszatéríthető a jövedelem. Ennek érdemes utánanézni, mert az átlagos adó-visszatérítés egy évre visszamenőleg akár 1000 euró értékű is lehet. Néhány tényező befolyásolja még a visszatérítés mértékét. Például ha anyagilag támogatta hozzátartozóit Magyarországon, Ön fizette a kiutazása, képzése költségeit, lakbért fizetett Németországban és Magyarországon is. Ez csak néhány fontosabb eset, ami befolyásolja az adó-visszatérítést.

Számos kedvezményt igénybe lehet venni, azonban ezeket nem adják automatikusan, hosszas és részletes utánajárás szükséges. Ilyen például a családi pótlék, adó-visszatérítés, adóalap-csökkentés, adóleírás, anyasági támogatás, szabadságpénz.

Adóbevallást kitölteni nem egyszerű feladat, szükség van hozzá szaktudásra, és német nyelvtudásra is. A fenti információk mellett biztos szükség lesz szakértő segítségre, legalább az első egy-két alkalommal. 

 

Németország és Magyarország között általános egyezmény van a kettős adóztatás megakadályozására. Ez azt jelenti, hogy megakadályozza, a magyar természetes vagy jogi személyek számára a Németországban megszerzett és adózott bevételeket Magyarországon is megadóztassák. Vagyis a jövedelem után abban az országban kell adózni, ahol azt megkeresték. A német adójog nem tesz különbséget abban, hogy egy magyar cégnek németországi telephelye van, vagy önálló belföldi társaságként működtetett magyar leányvállalata. Tehát egy Németországban működtetett telephely is adószámot kap. A társasági adót a vállalat nyereségére vetik ki, egységesen 15%.

Egy németországi cég alapításához és meglevő céghez is elengedhetetlen adózási és könyvelési szakértő. Fontos, hogy olyan szakembert válasszunk, aki mindkét ország pénzügyi rendelkezéseivel naprakész, valamint németül és magyarul is jól beszél. Ebben segítségünkre lehet többek között a nemetcegalapitas.de, ahol a munkatársak minden felmerülő adózási kérdés kezelését vállalják. 

konyveles.jpgFontos, hogy olyan szakembert találjunk, akinek nemzetközi szaktudása van, és szerteágazó németországi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A könyvelés során könyvelési beszámolókat kell készíteni, a német cég dolgozóinak járulékfizetési bevallásait, bérszámfejtést kell csinálni, mindezt a  német vállalkozás kezelésének törvényi előírásait követve. Erre a munkára megbízható szakemberekre van szükség, akik németül is magyarul is kommunikálnak. Ha nincs ilyen az ismeretségi körünkben, forduljunk olyan céghez, amely kimondottan erre a területre specializálódott.

Németországi adózási szabályokról részletesen:http://www.bzst.de/DE/Home/home_node.html